Alle har godt av å ha grunnleggende kunnskap om kosthold, og for de med diabetes er det om mulig enda viktigere. Uansett hvilken type diabetes du har er det viktig å vite hvordan maten du spiser påvirker blodsukkeret, og hvordan du kan gjøre gode valg i matveien.

Personer med diabetes har økt risiko for hjerte- og karsykdom, og de fleste personer med diabetes type 2 har dessuten overvekt eller fedme som øker risikoen enda mer. Med hensyn til dette og viktigheten av god blodsukkerkontroll, anbefales det at personer med diabetes har en kost i tråd med Helsedirektoratets kostråd. 

Slik bør du spise
Kostholdsrådene til Helsemyndighetene tar utgangspunkt i den kunnskap og forskning som finnes på området i dag. Men for mennesker med diabetes må det også tas spesielle hensyn til andre faktorer, som for eksempel blodsukker, vekt og blodlipidprofil. 

Det betyr at det kan være individuelle forskjeller for hvordan kostholdet bør settes sammen, og du må derfor selv velge det kostholdet som er best for deg, gjerne i samarbeid med helsepersonell. 
Det anbefalte kostholdet består av:

•    rikelig med grønnsaker
•    daglig inntak av bær og frukt
•    rikelig med belgvekster (bønner, erter og linser)
•    fullkornsprodukter med mye fiber, hele korn og kjerner
•    fisk/sjømat og fugl i større grad enn rødt kjøtt, og rene råvare framfor farse-produkter
•    magre meieriprodukter
•    matoljer (som olivenolje og rapsolje), og myke/flytende margariner (med mye umettet fett), nøtter og kjerner som fettkilder
•    begrenset inntak av alle typer tilsatt/fritt sukker, inkludert fruktose (maksimalt ca 10 energiprosent; 50-70 g eller 25-35 sukkerbiter per dag), og moderat bruk av energifrie søtstoffer
•    begrenset mengde salt

Tre anbefalte kostretninger
I tillegg til disse punktene er det også tre kostmønstre som er ansett som gode anbefalinger for mennesker med diabetes. Særlig for de med diabetes type 2. Disse tre kostmønstrene er:

•    tradisjonell middelhavskost
•    moderat karbohydratredusert kost
•    kost med lav glykemisk indeks

De tre kostmønstrene legger vekt på ulike sider ved kostholdet, og andelen av de enkelte matvaregruppene kan være forskjellige. Her kan du altså velge det mønsteret som passer best for deg. Men uavhengig av om du ønsker å følge en middelhavskost, moderat karbohydratredusert kost eller en kost med lav GI, så gjelder de overordnede kostrådene som anbefales i kulepunktene.

Du kan også bruke de samme kostråd og kostmønster hvis du vil gå ned i vekt, ved kun å redusere det totale energiinntaket.
    
Har du eller noen i familien diabetes kan også AlleTilbords være til god hjelp når familien skal planlegge måltider. Oppretter du en profil hos AlleTilbords og krysser av for «diabetes», vil du få anbefalte måltider med oppskrifter som inneholder mindre karbohydrater, slik at det blir enklere både å planlegge og gjennomføre et sunt og variert kosthold tilpasset dine behov.

Diabetes type 2 bør velge kosthold som gir enklere blodsukkerkontroll
Det er lettere å få kontroll på en diabetes som ikke er utsatt for store blodsukkersvingninger. Å velge et kosthold som understøtter egenbehandling av blodsukkerkontroll kan derfor være lurt. 

Nøyaktig hvilken sammensetning av energigivende matvarer som gir best blodsukkerkontroll ved diabetes type 2 er noe usikkert. Men den totale mengden karbohydrater vil selvsagt påvirke blodsukkeret, og du gjør lurt i å velge fullkornsprodukter – såkalte langsomme karbohydrater. Ifølge Diabetesforbundet kan et kosthold med lav glykemisk indeks redusere HbA1c, i tillegg er både det totale energiinnhold og vekttap avgjørende. 

I tillegg til å ha fokus på det totale energiinntaket er det minst like viktig at du sørger for regelmessig fysisk aktivitet. Dette vil også kunne redusere din HbA1c, og gjøre det lettere å få en sunnere vekt og en godt regulert diabetes.

Mengden karbohydrater bør tilpasses den enkelte
Noen reagerer på at kostholdsrådene anbefaler for mye karbohydrater. Ifølge Erik Arnesen, helsefaglig rådgiver i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL), og et av medlemmene i Nasjonalt råd for ernæring, er det en vanlig misforståelse at det anbefales «så mye» karbohydrater. 

- Dersom man følger våre anbefalinger om karbohydratgivende matvarer helt bokstavelig (ca 500 gram frukt og grønnsaker, 20 gram nøtter, og 75 gram fullkorn), vil karbohydratinntaket faktisk bli under 100 gram karbohydrater. Anbefalt karbohydratinntak er riktignok høyere (ca 250 gram per dag), men selv innenfor et kosthold med mindre karbohydrater kan man altså få plass til både fem om dagen og grove kornprodukter, har han uttalt i en artikkel hos Levmeddiabetes.

Det er likevel ikke slik at alle bør spise helt likt. Det som fungerer for noen fungerer kanskje ikke for andre, og kostholdet må derfor tilpasses den enkelte. Derfor er det viktig at alle med diabetes får profesjonell og kvalitetssikret kostveiledning, enten individuelt eller i grupper.

Kilder: Helsedirektoratet, Diabetesforbundet, Levmeddiabetes.