Gründer av MinMat Norge AS – Sissel Brustad Sissel Brustad

Opphavet til mitt daglige arbeid og ideen til MinMat.no er personlig: Jeg har en gutt som er allergisk. Både Ruben og vi som er hans familie har et ønske om å leve så normalt som mulig når det gjelder mat, skole og fritidsaktiviteter.
Ruben er ikke vanskelig i kosten eller kresen i matveien, men han dør av én dråpe egg! 

Jeg er utdannet apotektekniker og har ernæringsutdannelse fra Høgskolen i Akershus. Det skjærer meg i hjertet å se at et barn får servert tørt knekkebrød fordi han eller hun ikke tåler en ingrediens eller to, mens de andre barna boltrer seg i is og kaker eller deilige middagsretter. Eller en ungdom med allergi som ikke vil være med på treningsleir fordi han eller hun føler seg som et problem. Jeg har også hørt om voksne som ikke blir invitert i bryllup fordi «det er så mye greier med dem og maten». 

Utifra min ernæringsbakgrunn og kontakt med pasienter og leger, kom det stadig flere forespørsler om jeg også kunne vurdere kombinasjonen diabetes og allergi. Vi vet at 1-2 % med cøliaki utvikler diabetes. 
En annen utfordring som rammer stadig flere mennesker er diabetes type 2. Enda flere befinner seg i en høyrisiko situasjon for å utvikle dette. Den største enkelt risikofaktor er fenomenet overvekt som følge av et usunt kosthold og dessverre ser vi at dette er økende i befolkningen. Dette medfører ustabilt blodsukker og høy produksjon av fettlagringshormonet insulin. Mange med type to diabetes og de som befinner seg i risikogruppen kan enkelt unngå problemer ved å følge de offentlige kostholdsrådene gitt av Helsedirektoratet.


Å være allergisk er ikke selvvalgt! Det kostholdet som den moderne vestlige kulturen har tilvendt oss med er ikke et bevisst valg for den enkelte. Jeg tok derfor skjeen i egen hånd, og bestemte meg for å lage en bank av fleksible matoppskrifter for å hjelpe alle familier som ønsker å ha et sunt kosthold, både med utfordringer knyttet til matreaksjoner og diabetes.

Vi gikk iherdig løs på oppgaven, og fikk bygget opp en egen høyt faglig kompetansegruppe samt et godt og tett samarbeide med Norges Astma- og Allergiforbund og Norsk Cøliakiforening. 

MinMat AS produktlanseringer:
2001 – «MinMat» 1.0 på cd-rom 
2008 - «MinMat – Hverdag»
2009 - «MinMat - Barnebursdag» 
2009 - «Matpakkeboka»
2010 - «My exclusive recipes» (utgitt i England, Nederland og Belgia)
2016 - "MinMat" Online ernæringsportal 
2018 – «AlleTilbords» Online ernæringsportal 

I tillegg har jeg ved flere anledninger hatt gleden av å gjeste «Wenches kjøkken» på «God Morgen Norge» (TV2). Jeg føler hver dag en stor takknemlighet for det privilegiet det er å kunne bidra til en enklere hverdag for familier med ønske om å følge et sunt kosthold til tross for utfordringer med matreaksjoner og diabetes.