På reisefot eller i en travel hverdag er det lett å ty til kjappe matløsninger. Det er mye dårlige mat alternativer når man er på farten, så en god plan er å være godt forberedt og planlegge hverdagen godt.

Det er ikke alltid så enkelt å holde på de gode rutinene du har hjemme, når du er på reise. Ta gjerne med deg mat hjemmefra til flyturen. Da vet du hva den inneholder og hvor mye insulin som kreves til. Det kan for eksempel være et par brødskiver med pålegg, scones, kokt egg, tomat, yoghurt etc.

I tillegg er det lurt å ha med en liten pose nøtter eller mandler og sjokolade eller noe annet som kan få opp blodsukkeret raskt dersom det blir for lavt. Både sjokolade og rosiner gir rask blodsukkerstigning hvis du skulle få føling. Proteinbarer metter godt og er lave på karbohydrater.

Planlegg reisen

Før lengre turer kan det være lurt å spise på flyplassen før du drar. Det er ofte mye godt og sunt å velge i på større flyplasser, og utvalget av sunn mat blir stadig bedre.

Det kan og være lurt å pakke noe ekstra i kofferten som du kan spise på turen. Da slipper du å stresse rundt på flyplassen når du kommer frem og lete etter noe å spise. Det kan ofte bli stress, noe som også fører til blodsukkerstigning.

Dersom du kjøper mat på flyet og er usikker på hva det inneholder, så spør personalet. Det varierer hva de vet om innholdet. Hvis de ikke vet det, så kan det være lurt å måle blodsukkeret et par ganger ekstra.

Det er uansett en god idé å informere kabinpersonalet om at du har diabetes eller allergi. Hvis du forteller det når du bestiller reisen, så gir du flyselskapet mulighet til å ta hensyn til deg i forbindelse med servering av mat på flyreisen.

Reiser du med charterfly, så er det mulig å bestille spesialmat før avreise. Kvaliteten på dette varierer hos de ulike turoperatørene.

Tidsforskjeller forstyrrer rutiner

Det kan være store tidsforskjeller hvis du reiser langt avgårde. Dette kan påvirke de vanlige spisetidene dine og insulininntaket. 

I sydligere strøk kan temperaturen ha innvirkning på hvordan insulin påvirker blodsukkeret, så pass litt ekstra på de første dagene av ferien når du setter insulin til måltidene.

For å få regulert blodsukkeret best mulig, er det lurt å måle blodsukkeret hyppig.

Ta med mat hjemmefra

Husk å drikke nok vann, og ta alltid druesukker og glukagon med på reisen. Når du er ute og reiser, spiser du naturligvis maten som er tilgjengelig. Det betyr at du kanskje ikke alltid kan spise maten som er best egnet for deg.

Det kan gi trygghet å ha med et lite «nødlager» av mat hjemmefra, som for eksempel rugbrød, havregryn, knekkebrød og lignende.

Unngå matforgiftning. Ta forholdsregler og drikk mineralvann på flaske. Unngå isterninger, fordi det er risiko for bakterier i drikkevannet.

Avhengig av hvor man reiser, så vil det være forskjellige forholdsregler å ta når det kommer til mat på ferien. Det er en fordel å holde seg unna ”fast food”. Har du mulighet, så lag så mye mat som mulig selv.

Smart matparlør app

Har du allergi så finnes det et nyttig hjelpeverktøy for nordmenn på ferie i utlandet. NAAF (Norges Astma-og Allergiforbund) har en matparlør app som oversetter fraser, typer og retter knyttet til en rekke forskjellige matallergier. Parløren inneholder 11 språk og er genial for deg med som er på reisefot med matallergi.

Da kan du enkelt kommunisere din allergi til serveringspersonalet eller butikkansatte. Matparløren er gratis, med norsk og engelsk som standard språk. Allergier som er tilgjengelig i appen er fisk, egg, hvete, nøtter, skalldyr og melk.

Matparløren gjør det lett for deg eller den du snakker med å bytte mellom forskjellige setninger og ord. Du kan velge setning eller ord knyttet til din allergi, så kommer oversettelsen opp i det valgte språket. Du kan for eksempel si at du er allergisk mot nøtter, men også hvilke alvorlige konsekvenser det kan få dersom du får i deg nøtter. 

Appen oversetter også de forskjellige variantene innenfor en matvaregruppe, for eksempel flere typer fisk. Innenfor EU og EØS er offentlige serveringssteder pålagt å merke mat som inneholder de 14 merkepliktige allergenene. Men det er dessverre ikke alltid denne merkingen overholdes.

Den gyldne middelvei

Kostholdet ditt har mye å si for hvordan blodsukkeret oppfører seg, og ikke minst hvordan kroppen reagerer. Enkle løsninger kan få konsekvenser i mange timer. For de fleste er det i en hektisk hverdag ofte nødvendig å ta lettvinte løsninger. Dette går som regel utover kostholdet, og deretter samvittigheten for å ha kastet i seg mat som ikke er bra for verken kropp eller sinn.

Det beste for å opprettholde et sunt kosthold på farten er å spise variert og sunt, helst 4-5 ganger om dagen. Det kan høres mye ut, men med litt planlegging og forberedelse kvelden i forveien, så går det helt fint.

Husk at god planlegging for et sunt og godt kosthold er viktig for å opprettholde et stabilt blodsukker, som igjen gir et godt humør!

Kilder:
Lev med diabetes - Allergiviten - NAAF (Norges Astma-og Allergiforbund)