Det er ikke tvil om at maten vi spiser er viktig for helsen vår. Det er jo nettopp gjennom mat og drikke at kroppen får energi til å fungere i hverdagen.

Et sunt kosthold bør først og fremst være variert og balansert slik at kroppen får alle de viktige næringsstoffene den trenger for å holde kropp og hjerne sunn og frisk. Men i et samfunn som svømmer over av ulike kostholdsråd er det likevel ikke alltid så enkelt å vite hvordan vi egentlig bør spise. 

For å gjøre det lettere for oss har derfor Helsedirektoratet satt sammen en liste generelle kostholdsråd som egner seg for de fleste av oss: voksne, barn, unge, gravide og ammende og eldre. 

Kostholdet bør tilpasses den enkelte
For å bedre folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer anbefaler Helsemyndighetene at vi har et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk. Og at vi begrenser mengden bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.

Kostholdsrådene fra Helsedirektoratet er generelle, og ment som en veiledning til hvordan vi bør spise, og ikke som en fasit. De generelle kostholdsrådene kan også brukes som utgangspunkt for dem med økt sykdomsrisiko, for eksempel de med overvekt eller høyt blodtrykk. 

Ditt kosthold bør likevel alltid tilpasses deg, din alder og ditt behov for energi, samt eventuelle sykdommer, allergier og andre spesielle forhold. Med andre ord gir disse rådene betydelig rom for fleksibilitet, slik at du fint kan spise for eksempel lavkarbo eller vegetarisk og fortsatt kunne holde deg innenfor Helsedirektoratets anbefalinger.

Dette er Helsedirektoratets kostholdsråd
1. Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.

2. Ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet.

3. Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.

4. Spis grove kornprodukter hver dag.

5. Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg.

6. Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.

7. La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet.

8. Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.

9. Velg matvarer med lite salt, og begrens bruken av salt i matlagning og på maten.

10. Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.

11. Velg vann som tørstedrikk.

12. Vær fysisk aktiv i minst 30 minutter hver dag.

Kostholdsrådene har fått kritikk
Kostrådene fra Helsemyndighetene er basert på solid kunnskap gjennom studier og forskning på feltet. Rådene har likevel mottatt noe kritikk fra enkelte aktører, som blant annet mener at kostholdsrådene anbefaler for mye karbohydrater og for lite fett.

Råd om et fettfattig kosthold ble lansert for flere tiår siden for å redusere dødeligheten av koronar hjertesykdom. Nyere forskning har derimot ikke vist noen sammenheng mellom dødeligheten av koronar hjertesykdom og inntaket av totalt fett eller mettet fett. 

Fett er også en viktig del av kostholdet vårt, og det at du sørger for en god fettsyresammensetning i kostholdet. Det handler altså om hva slags type fett man velger å få i seg mest av. 

Kilder: Helsedirektoratet, Norsk Helseinformatikk, Kosthåndboken.